czwartek, 6 czerwca 2013

Brzdąc

Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :)





Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 15
Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki wody
Krem:
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g śmietanki 30% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • woda  do nasączenia biszkoptu
Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę.  Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem ( dodawanym stopniowo) i cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaję kakao, mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli  mieszam wszystkie składniki.
Upieczony i przestudzony biszkopt dziele na pół. Nasączam jedną część biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę kremu. Na to kładę kolejna część biszkoptu, ponownie nasączam wodą i układam resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego :)








1 komentarz:

Printfriendly