wtorek, 17 września 2013

Pierogi z mięsem

 Były już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie!



Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
  • 500g mięsa mielonego 
  • Cebula
  • Jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Łyżka masła
  • Pęczek pietruszki
  • Nieco wody
  • Sól, pieprz
Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła. Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly