czwartek, 31 października 2013

Babka z wiórkami czekoladowymi

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity!


Ilość porcji: 1 babka
Składniki:
  • 250g mąki
  • 125g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 110g cukru
  • 3 jajek
  • 150g twardej czekolady mlecznej
  • 1/5 szklanki mleka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Połowę tabliczki czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly