piątek, 4 października 2013

Nuggetsy w panierce z chipsów


Dzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu! Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać!




Składniki:

Nuggetsy
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Dwa jajka 
  • Opakowanie chipsów o ulubionym smaku
  • Olej do smażenia
  • Przyprawa złocista do kurczaka
Sos śmietanowy

  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól ziołowa
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem. Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy jak najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a następnie w panierce. Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i podajemy na ciepło z sosem  :)




1 komentarz:

  1. Niezbyt zdrowy, ale ciekawy pomysł ;) Co prawda do smażenia na głębokim tłuszczu nic nie mam, byle tylko był to olej rzepakowy, który jest najzdrowszym z tłuszczów, ale drugiego smażenia chipsów moja wątroba by chyba nie zniosła ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly