niedziela, 23 marca 2014

Porady: Gotowanie jajek :)

Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami kilkoma praktycznymi radami dotyczącymi jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )





Porady: Jak gotować jajka kurze?:)
  •         Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej wody i dopiero nastawiamy na gaz.
  •          Jeśli chcemy jajka NA MIĘKKO gotujemy 2 minuty od momentu wrzenia.
  •          Jajka NA TWARDO gotujemy 7 minut od momentu wrzenia.
  •          Kiedy chcemy jajka włożyć do wrzątku to gotujemy o minutę dłużej niż podany powyżej czas. Jednak istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, iż jajka popękają podczas gotowania.
  •          Jajek nie możemy gotować zbyt długo, bo żółtko nam „zsinieje”.



Porady: Jak długo można przechowywać jajka?
  •          Świeże jajka przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.
  •          Jajko ugotowane na twardo w skorupce możemy przechowywać 4 dni, natomiast bez skorupki 2 dni.
  •          Jajko surowe można przechowywać do 12 godzin.
  •          Jeśli chcemy mrozić ugotowane jajka robimy to bez skorupek.



1 komentarz:

  1. Świetne porady......ja mam zawsze największy problem z jajem na
    miękko....:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly