czwartek, 27 marca 2014

Roladki z kurczaka

Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z  warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów.




Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia)
Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • Kawałek białego pora
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Klika plastrów szynki długodojrzewającej 
  • Kilka gałązek tymianku
  • Oliwa
  • Świeżo mielony pieprz i sól

Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym.









4 komentarze:

  1. Roladki wyglądają przepysznie. Na dodatek samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się takie roladki. I jeszcze ten sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na odchudzenie kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie kolorowy i zdrowy ten kurczaczek....:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly