piątek, 11 kwietnia 2014

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Naszą kolejną kulinarną propozycją na Wielkanoc i nie tylko są jajka z wędzonym łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną!






Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania jajka)
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 60g wędzonego łososia 
  • 1,5 łyżki śmietany
  • niecała łyżeczka masła
  •  majonez do przybrania

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić  wędzonego łososia. W miseczce mieszamy śmietanę, masło oraz łososia. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Nie solimy, gdyż łosoś jest wystarczająco słony. Powstałą masę dzielimy na pół do dwóch miseczek.

Wersja 1: Ugotowane jajka przekrajamy na pół, koniecznie w skorupce. Wydrążamy środek i drobno kroimy. Dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy. Nakładamy farsz do skorupek i dowolnie ustrajamy.

Wersja 2: Ugotowane jajka obieramy i przekrajamy na pół. Wydrążamy samo żółtko. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Farsz nakładamy do kieszonek i dekorujemy.

Smacznego!









Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

Printfriendly