wtorek, 1 kwietnia 2014

Kopiec kreta

Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:)





Ilość: Mała tortownica
Czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:

  • 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki)
  • 330ml śmietany kremówki
  • 70g masła
  • 170g serka mascarpone
  • 5 bananów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny



Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny by nie ściemniały. Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe ciasteczka kruszyny i rozsypujemy na kremie. Chwilkę chłodzimy i zajadamy. Smacznego!









3 komentarze:

  1. Ustawiam się w kolejce po kawałeczek, choć już dzieckiem nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczny.... jak prawdziwy....:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kopiec kreta!!!!!! :) Następnym razem, gdy będę robić spróbuję z mascarpone! To może być ciekawe rozwiązanie :) zawsze robiłam tylko na śmietanie, a ciasto i tak znikało błyskawicznie! :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly