poniedziałek, 11 lipca 2016

Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami

Przedstawiamy Wam idealne danie dla zabieganych. Praktycznie samo się robi w piekarniku, a ilość ubrudzonych naczyń jest ograniczona do minimum. Polecamy tym, którzy nie mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :)






















Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut)
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g)
  • 500g młodych ziemniaków
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • Ćwiartka cytryny
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
  • Gałązka koperku


Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem, bez tymianku). Na końcu posypujemy koperkiem. Pieczemy 10-12 minut. Podajemy jeśli warzywa są miękkie a ryba upieczona. Smacznego








5 komentarzy:

Printfriendly