wtorek, 5 lipca 2016

Makaron z bobem, suszonymi pomidorami i mascarpone

Wreszcie upragniony sezon na bób w rozkwicie. Co roku  czekam na niego z utęsknieniem i jak tylko się rozpocznie masowo obieram pyszne strączki :) Modyfikuje znane mi przypisy tak, by przemycić w potrawie te cuda natury. Dzisiaj bardzo stary przepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
  • Bób – opakowanie
  • Szynka łagodnie wędzona – opakowanie
  • ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju)
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste)


Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż cebula się zarumieni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy nieco soli, wrzucamy strączki i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by zachował kolor. Nastawiamy też wodę na makaron, gotujemy go al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię. Po chwili dodajemy opakowanie mascarpone. Czekamy, aż ser się rozpuści. Dorzucamy ugotowany i obrany bób. Mieszamy przez minutę, aż składniki się połączą. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy. Smacznego :)










5 komentarzy:

Printfriendly