czwartek, 9 maja 2013

Pizza ze szparagami

Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem.


Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut
Ilośc porcji: Duża blacha

Składniki:  

Ciasto:
  • nieco ponad szklankę mąki pszennej
  • 10g drożdży świeżych, piekarskich
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Wierzch:
  • Ricotta (jest to serek już powszechnie dostępny u nas w Polsce, jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić serkiem śmietankowym)
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek zielonych szparagów
  • prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką)
  • dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ciasto na pizze:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas zabijemy drożdże). Mieszamy mąkę wraz z oliwą, nieco solimy. Ręce smarujemy oliwą by mąka nam się nie przyklejała i wyrabiamy ciasto. Musi mieć nieco ciągnącą się konsystencje. Po wyrobieniu, odkładamy do miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.

Wierzch pizzy:

W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała część. Końcówki te można wyrzucić. W pozostałej części odcinamy główki. Myjemy szparagi i główki pod bieżącą wodą. Nastawiamy wodę i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy kolejne 2 minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch mozzarella. Następnie sypiemy wybrane zioła. Ciasto wstawiamy na 10 minut na grzanie góra i dół. A następnie włączamy termoobieg. Czekamy aż ser nam się zarumieni. Zajadamy na ciepło!:)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly