Składniki:
- 4 szprotki wędzone z oleju
- 2 ogórki kiszone
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula (opcjonalnie 2 małe)
- 40g suszonych grzybów
- Olej
- Sól, pieprz
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy
na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym
ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w drobniutką
kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na
patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na
malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i
dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i
pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem
kiszonym. Opcjonalnie można wszystko razem wymieszać i podawać w formie
sałatki.Smacznego!:)
To pyszna propozycja, i nie tylko na świąteczny stół. Te szprotki zapewne niezwykle podkręcają smak!
OdpowiedzUsuń