Do świąt zostało jeszcze tylko
kilka dni. Jeśli mamy zaszczyt urządzać je we własnym domu, a nie rozpoczęliśmy
jeszcze przygotowań to ostatni dzwonek by zabrać się za wszystko. Tak naprawdę
zostało jeszcze trochę czasu i jesteśmy w stanie ze wszystkim zdążyć.
Piątek
- Zastanawiamy się nad tym jakie byśmy chcieli przyrządzić potrawy. Sprawdzamy przepisy w gazecie, sprawdzamy w Internecie lub swoim zeszycie z przepisami. Tworzymy listę zakupów zawsze zakładając nieco większą ilość produktów niż przewiduje przepis. Nie zapominamy dopisać tam również napojów, czy dodatków takich jak majonez, musztarda, czy chrzan.
- Sprawdzamy również, czy mamy czysty obrus oraz serwetki. Ze spokojem zdążymy go jeszcze wyprać i wyprasować.
- Oglądamy zastawę i zastanawiamy się, czy mamy odpowiednią ilość talerzy, półmisków, sztućców i szklanek. Ewentualnie dopisujemy co mamy kupić.
Sobota
- Od rana ruszamy na zakupy. Nie zapominamy również kupić choinkę i postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek.
- Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie.
- Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis.
Niedziela
- Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się.
- Przygotowujemy również kapustę z grzybami.
- Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy
- Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny.
Poniedziałek
- Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną.
- Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków.
- Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania.
- Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.
- Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową.
- Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe
Wtorek
- Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery.
- Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy.
- Obieramy ziemniaki i gotujemy.
- Przygotowujemy stół na wigilie.
- Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną.
Ależ perfekcyjna organizacja. Z takim planem wszystko musi wyjść na medal. Brawo
OdpowiedzUsuń