sobota, 21 grudnia 2013

Śledź po litewsku

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek.



Składniki:
  • 4 filety ze śledzia
  • 4 szprotki wędzone z oleju
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula (opcjonalnie 2 małe)
  • 40g suszonych grzybów
  • Olej
  • Sól, pieprz
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie można wszystko razem wymieszać i podawać w formie sałatki.Smacznego!:)


1 komentarz:

  1. To pyszna propozycja, i nie tylko na świąteczny stół. Te szprotki zapewne niezwykle podkręcają smak!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly