środa, 3 kwietnia 2013

Sos koperkowy

Całkiem niedawno prezentowałyśmy przepis na wyśmienity sos czosnkowy. Jednak doskonale wiemy, że nie wszyscy przepadają za intensywnym smakiem czosnku, a nawet jeśli przepadają to nie zawsze wypada go spożyć. Jego intensywnie woń i charakterystyczny zapach jest niewskazany w wielu rozmaitych sytuacjach np. w pracy. Dla takich właśnie sytuacji oraz dla osób, które czosnku nie lubią przygotowałyśmy sos koperkowy. Bardzo fajny, lekki, niezwykle delikatny w smaku.



Czas przygotowania: 10 minut
 Ilość porcji: Mała mieseczka
 Składniki:
  • Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te  „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak)
  • 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz )
  • 150-200ml jogurtu naturalnego ( opcjonalnie śmietany 12%)  
  • Bazylia, oregano
  • Sól
 Majonez mieszamy z jogurtem. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na malutkie kawałeczki. Dodajemy do miseczki z wymieszanymi wcześniej składnikami. Delikatnie solimy oraz doprawiamy bazylią i oregano. Jeśli ktoś nie lubi tych przypraw, można je zastąpić dowolnymi innymi. Świętnie będzie się też komponował chociażby tymianek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly