piątek, 29 marca 2013

Sos czosnkowy

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest to prawdziwy, zdrowy polski czosnek.



Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: Mała mieseczka

Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz )
  • 150-200ml jogurtu naturalnego 
  • przyprway takie jak bazylia, oregano, tymianek ( co kto lubi)
  • mięta
  • sól, pieprz
Majonez mieszamy z jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć od razu zaznaczam, że ma to wpływ na smak sosu) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i nieco solimy. Dodajemy troszkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Nastpnie trochę mięty ( ja dodaje z otwartej torebki do herbaty) i wszystko mieszamy. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy zajadać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly