wtorek, 5 sierpnia 2014

Francuska tarta z jabłkami według Julii Child

W myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!



Ilość porcji: Forma do tarty
Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170g schłodzonego masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • ½ szklanki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 3 jabłka 
  • 2 łyżki cukru

Glazura morelowa:
  • 1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur)
  • 1 łyżka cukru

Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, cukier, sól oraz rozkrojone masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem. Na blacie podsypanym małą ilością mąki wałkujemy ciasto. Na wałku przenosimy do formy od tarty. Rozwijamy na niej i dokładnie dociskamy do dna i brzegów. Brzegi formy wałkujemy i zbieramy nadmiar ciasta. Możemy go zamrozić do następnej tarty. Dno tarty, jak i boki nakłuwamy widelcem. Całość przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut. 


Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy suchą fasole, groch lub inny obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje.
Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wierzch smarujemy ciepłą glazurą morelową. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi.







zBLOGowani.pl
Jabłka wolnościJedz polskie jabłkaLato 2014 w kuchni z Julią Child

10 komentarzy:

  1. Oj jaka piękna tarta. Koniecznie zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio nabyłam książkę Julii i muszę znaleść moment na przetestowanie jej smakołyków. Tarta wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wspaniała ta tarta :) Musiała smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo urodziwa i smaczna tarta,chyba kupię książkę,myślisz ,że warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla przepisów zdecydowanie warto:) Choć większość już bez problemu można znaleźć w Internecie. Jednak uprzedzam, że książka sama w sobie jest dość trudna do zrozumienia: jest dużo odsyłania do innych stron lub przepisów, sporo zwrotów nie do końca zrozumiałych, a przy każdym przepisie bardzo obszerny opis który utrudnia wyłonienie właściwych kroków gotowania.

      Usuń
  5. Rety musi być genialna za sprawą tej konfitury.

    Dziękuję za udział w akcji, zachęcam też do wyczarowania kolejnych genialnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Książka już zawitała na mojej półce wkrótce muszę wypróbować ten przepis. Tarta wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly