Równie fantastyczną przekąską, jak placuszki marchewkowe są
placuszki z cukinii. Przyrządza się je z dodatkiem mąki, jajek oraz
aromatycznej natki pietruszki. Podaje z kleksem śmietany i wędzonym łososiem.
Idealny dodatek do czerwonego wina, czy jako przekąska dla znajomych.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- Pęczek natki pietruszki
- ½ pęczku szczypiorku
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Olej
Dodatki
- Ok. 50g wędzonego łososia
- Ok. 100g kwaśnej śmietany
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do
miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W
zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni
rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po
kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Pycha!
Moje dzieci uwielbiają te placki! Często je przyrządzam:)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/
Placuszki z cukinii - palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńJak ja je lubię :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wspaniałe ,często robię.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne. Pomysł z łososiem trafiony:)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze podaje je z wędzoną rybą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinii!:)
OdpowiedzUsuńjeszcze w tym roku nie zrobiłąm, skandal! Zapisuję fetę na lisę zakupów:)
OdpowiedzUsuń