sobota, 30 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Równie fantastyczną przekąską, jak placuszki marchewkowe są placuszki z cukinii. Przyrządza się je z dodatkiem mąki, jajek oraz aromatycznej natki pietruszki. Podaje z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Idealny dodatek do czerwonego wina, czy jako przekąska dla znajomych.



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki:
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • Pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczku szczypiorku
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • Olej


Dodatki
  • Ok. 50g wędzonego łososia
  • Ok. 100g kwaśnej śmietany

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Pycha!



8 komentarzy:

  1. Moje dzieci uwielbiają te placki! Często je przyrządzam:)
    http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wspaniałe ,często robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne. Pomysł z łososiem trafiony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zawsze podaje je z wędzoną rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam placki z cukinii!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze w tym roku nie zrobiłąm, skandal! Zapisuję fetę na lisę zakupów:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly