piątek, 26 września 2014

Torcik z bananami

Jesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy się  za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a poza tym nie ma to jak nieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny kawowy torcik z bananami.  Fajny ciemny biszkopt nasączony kawą, pyszny, delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości!





Składniki:
Biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka 
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:
  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 120 ml wrzątku
  • Dodatkowo: 3 banany
Poncz:
  • 150 ml mocnej kawy

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 
  • 10 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
Przygotowanie masy kawowej rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się.
Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą, nakładamy połowę masy, banany i resztę kremu. Całość wykańczamy drugim biszkoptem również nasączonym kawę. Dociskamy do siebie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)








wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:)

6 komentarzy:

  1. wygląda tak smakowicie... krem, banany, czekolada, idealny torcik na jesienną aurę :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście bardzo smakowity torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej wygląda pod parasolem ,niezłą sesję fotograficzną zaliczył Twój tort .

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly