poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku

Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)



Potrawa wolna od glutenu.

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 1 patroszony pstrąg 
  • 3 plastry boczku
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz


Plasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na nie umytej patelni po boczku smażymy rybę z obu stron do zarumienienia Gotową rybę zdejmujemy, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz owijamy plastrami boczku. Następnie polewamy masłem z migdałami. Wszystkie elementy dania przy podaniu powinny być ciepła. Smacznego.






10 komentarzy:

  1. Tak pstrąga robił mój wujek-hodowca pstrągów. Przepyszny sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowicie wygląda! chętnie bym takie danie zjadła :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, bardzo fajny pomysł z owinięciem w plastry boczku ;) mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ryby w boczku, to ciekawe połączenie, ale do tego migdały? No, no..

    OdpowiedzUsuń
  5. Boję się połączenia ryby z boczkiem... moze kiedyś się odważę. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryba z boczkiem jest spoko :) robiłam taką wersję na grilu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tym boczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pstrąg z boczkiem.... brzmi bardzo ciekawie :-) Czasem przygotowuję na obiadek pstrąga, więc następnym razem połączę go z boczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pstrąg i boczek ile dobra w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly