Strony

wtorek, 3 lutego 2015

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :)



Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu!
Składniki:
  • 250g pieczarek  
  • 1 cebula
  • 1 kalarepka
  • 300ml śmietany 12% lub 18% 
  • 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego
  • Łyżka masła
  • Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
  • Pęczek koperku


Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente.
Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego.









22 komentarze:

  1. Świetne fotki. Placki bardzo lubię i ten sos ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sos, nigdy bym tak nie podała placków,teraz znam nowy sposób;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pycha! :))
    Zapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki jak placki ;) ale ten sos intrygujący :) miłego popołudnia....

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham Wasze zdjęcia. :)

    Lubię kiedy odchodzi się od nudy (w tym przypadku nuda = placki ze śmietaną i cukrem, jak to serwowały nasze mamy:) - przepis mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Takie komentarze podnoszą na duchu i sprawiają, że aż się chce biegać z tym jedzeniem i aparatem po łące/lesie/polanie/nad rzeką etc :)

      Usuń
  6. Tak dawno nie jadłam takich wspaniałych placków, pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję że by mi smakowały te placuszki z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W dzieciństwie dość często gościły u nas placki ziemniaczane ale zawsze na słodko, dlatego bardzo jesteśmy ciekawe jak smakowałyby z takim sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie :) Z dodatkiem kalarepki nigdy ich nie jadłam... U nas w domu zawsze jadło się je posypane cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zaciekawiła mnie kalarepa w sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj dawno placków nie jadłam, a z takim sosem to już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna kompozycja!
    Warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdjęcia cudne :) A smak - mega kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam.... świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. A to był miniony piątek - Poznań :) dzisiaj już bardziej zimowo :)

      Usuń