piątek, 17 maja 2013

Plendze czyli placki ziemniaczane

Dzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną. 


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 5 starych ziemniaków
  • Mąka pszenna (około 4 łyżki)
  • Jajko
  • sól
  • Olej do smażenia
  • Śmietana i cukier jako dodatek do placków.
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki  (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.  Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze śmietaną i cukrem :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly