Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów.
Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie
sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na
bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny
sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi
smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :)
Potrawa
wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 30 minut
Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu!
Składniki:
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 kalarepka
- 300ml śmietany 12% lub 18%
- 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego
- Łyżka masła
- Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
- Pęczek koperku
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki.
Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą,
pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente.
Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy
gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego.
Świetne fotki. Placki bardzo lubię i ten sos ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :) staramy się :)
UsuńBardzo fajny sos, nigdy bym tak nie podała placków,teraz znam nowy sposób;)
OdpowiedzUsuńMmm pycha! :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
Znamy znamy, też są wyśmienite :)
UsuńPlacki jak placki ;) ale ten sos intrygujący :) miłego popołudnia....
OdpowiedzUsuńKocham Wasze zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńLubię kiedy odchodzi się od nudy (w tym przypadku nuda = placki ze śmietaną i cukrem, jak to serwowały nasze mamy:) - przepis mi się podoba!
Dzięki :) Takie komentarze podnoszą na duchu i sprawiają, że aż się chce biegać z tym jedzeniem i aparatem po łące/lesie/polanie/nad rzeką etc :)
UsuńTak dawno nie jadłam takich wspaniałych placków, pycha:))
OdpowiedzUsuńCzuję że by mi smakowały te placuszki z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie dość często gościły u nas placki ziemniaczane ale zawsze na słodko, dlatego bardzo jesteśmy ciekawe jak smakowałyby z takim sosem :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie :) Z dodatkiem kalarepki nigdy ich nie jadłam... U nas w domu zawsze jadło się je posypane cukrem ;)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWarto! Polecamy! :)
UsuńBardzo zaciekawiła mnie kalarepa w sosie :)
OdpowiedzUsuńoj dawno placków nie jadłam, a z takim sosem to już w ogóle :-)
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować
Zdjęcia cudne :) A smak - mega kuszący :)
OdpowiedzUsuńmniam.... świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńA skąd ta wiosna!? :D
OdpowiedzUsuńA to był miniony piątek - Poznań :) dzisiaj już bardziej zimowo :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń