Zupa ogórkowa jest tematem następnego wyzwania rzuconego
przez Małą Łyżeczkę. Długo nie mogłam wpaść jaką by tu zupę ogórkową
przyrządzić. Tradycyjny przepis na ogórkową już jest na blogu, łagodniejsza
wersja dla dzieci również… a potem przyszła
refleksja, czy na pewno? Sprawdziłam i okazało się, że jednak nie. W związku z
tym chciałam Wam dzisiaj zaproponować łagodniejszą wersję zupy ogórkowej w
formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją
błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam!
Strony
▼
niedziela, 28 lutego 2016
niedziela, 21 lutego 2016
Grzanki z patelni
Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „W 2016 nauczę się gotować” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w
piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy mieszkałam na swoim pierwszy mieszkaniu
nie miałam ani tego, ani tego. Wówczas zrodził się pomysł robienia grzanek na
patelni. Taki sposób przyrządzania grzanek rozgościł się u nas dobre. Obecnie
mimo, że mam piekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje
się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J
niedziela, 14 lutego 2016
Sałatka z zielonych warzyw
Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek.
Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej
atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam
wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym
ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :)
poniedziałek, 8 lutego 2016
Naleśniki z kremowym serkiem z łososiem i rukolą
Czasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim
zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na
mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem i rukolą. Składniki te
tworzą idealną całość, fantastycznie nadającą się na przystawkę, czy drugie
śniadanie do pracy.
poniedziałek, 1 lutego 2016
Faworki
Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne faworki. Wprawdzie jest z
nimi nieco „zabawy”, ale ich smak jest tego wart! Poza tym jeśli zrobicie takie
słodkości samodzielnie to wiecie, że nie zawierają żadnych polepszaczy smaków,
czy konserwantów. Smak i gwarancja jakości to cechy, które powinny Was skusić na
własnoręczne przygotowanie tych łakoci :)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.