środa, 25 czerwca 2014

Pesto szpinakowe

Po pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :)





Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
 
Składniki:
  • Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku*
  • 2 garści obranych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok. 100 ml oliwy
  • Ok. 50g twardego sera żółtego 
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • Makaron spaghetti porcja dla czterech osób



Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany makaron odsączamy nie przelewając zimną wodą. Ponownie umieszczamy w pustym garnku. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.




4 komentarze:

  1. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak zwłaszcza świeży... pycha :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinakowe pesto musiało smakować świetnie. Wygląda bardzo korzystnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly