Strony

wtorek, 27 lutego 2018

Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną


Kilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną.
Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;)


środa, 21 lutego 2018

Zupa krem z kalafiora z batatem dla dzieci

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz sprawia, że jest nieco słodka w smaku. Dla dorosłego może wydawać się nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy!

piątek, 16 lutego 2018

Tarta z burakiem i pesto

Ci co mnie znają lub śledzą naszą stronę od jakiegoś czasu wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :))
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.

niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Podczas mojego pobytu w Londynie wpadła mi w oko książka Jamiego Oliviera „5 Ingredients”. Przekartkowałam ją wówczas i zachwyciła mnie prostota przepisów (wszystkie miały tylko 5 składników!), fantastyczne zdjęcia oraz ciekawe, niebanalne propozycje. Bardzo intensywnie rozważałam jej kupno, ale odstraszyła mnie… cena książki. Dość spora jak na moją kieszeń. 
Kilka miesięcy później pojawiła się ta sama pozycja w polskiej wersji językowej. Tym razem postanowiłam ją kupić, jednakże zawsze było coś pilniejszego do kupienia, a jej cena nadal była całkiem spora. Jednakże chyba dość często musiałam o niej wspominać, bo otrzymałam ją pod choinkę w prezencie :) Od tego czasu bardzo intensywnie ją czytuje i zachwycam się przepisami. Wypróbowałam już całkiem sporą ilość, a kolejne czekają w kolejce. 
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam pozycję śniadaniową do której wracam niezwykle często. Pyszny ogórek, aromatyczny koperek, kremowe awokado, pyszny serek wiejski i pachnący wędzony łosoś – to 5 składników tej potrawy, które tworzą niesamowitą całość. Wypróbujcie!

poniedziałek, 5 lutego 2018

Pączki pieczone z kremem czekoladowym

Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku mamy dla Was przepis na pyszne pączki pieczone tym razem w wersji z kremem czekoladowym. Z wierzchu polałyśmy je pyszną gorzką czekoladą, a uroku dodały im pokruszone lifiliozwane owoce. Pączki w takiej wersji to absolutny Hit!:) U nas zniknęły w okamgnieniu :)

Ps. Niech długość przepisu Was nie odstraszy,  pączki w tej wersji robi się niezwykle prosto. Największym mankamentem tego przepisu jest sporo czasu oczekiwania pomiędzy kolejnymi etapami przygotowywania. Powodzenia ;)


sobota, 3 lutego 2018

Węgierski bogracz z ziemniakami

Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;)