wtorek, 24 lipca 2018

Kruche ciasto z budyniem i musem z papierówek

 Zostałam ostatnio obdarowana znacznym zapasem papierówek. Zrobiłam z nich mus, kompot, przecier i oczywiście ciacho :) Przepis na bardzo fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam poniżej. 

Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika





Ilość porcji: Duża prostokątna blacha (ok. 20 kawałków)

Składniki:
Na ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Na mus jabłkowy:
  • Ok. 2kg papierówek (przed obraniem)
  • ½ szklanki cukru

Na budyń:
  • 750ml mleka (około 3 szklanek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • Ponadto: cukier puder do obsypania


Papierówki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i wyciągamy gniazda nasienne. Umieszczamy w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzinkę. Pod koniec pieczenia dodajemy cukier i mieszamy. Papierówki powinny się rozpuścić i stworzyć mus jabłkowy. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok.
Przygotujemy ciasto kruche: do miski robota przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i dodajemy  pokrojone zimne masło. Ugniatamy ciasto przy pomocy miksera końcówką „hakiem”. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i ponownie włączamy mikser, aż powstanie jednolite ciasto. Połowę masy owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasto wykładamy na blachę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Dziurawimy widelcem i odstawiamy na bok.
Odmierzamy do garnuszka 750 ml mleka. Odlewamy pół szklanki a resztę podgrzewamy z dodatkiem cukru. Do szklanki dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zacznie kipieć dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy rózgą aż powstanie budyń. Wyłączamy gaz.
Na placek ciasta wykładamy mus z papierówek, na to delikatnie rozprowadzamy budyń. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.













4 komentarze:

  1. Przepis zapisuję, u mnie jeszcze zostało trochę papierówek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak samo, ale ze złotymi renetami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przekonuje mnie ten mus z jabłuszek. Jak będę robiła jakieś ciasto według przepisów https://basiazsercem.pl/ to myślę, że skorzystam właśnie z takiego musu jabłkowego. Na samą myśl już mi ślinka cieknie i jestem zdania, że na pewno taki wypiek będzie smakowity.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly