piątek, 18 października 2013

Ciasto dyniowe

Jakiś czas temu prezentowałyśmy ciasto marchewkowe. Obecnie w naszych sklepach króluje dynia, dlatego postanowiłyśmy przerobić nieco tamto ciasto, na ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :)


Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia
 Ilość porcji: połowa blachy
 Składniki:
Polewa
  •  200g cukru pudru
  •  100g serka kremowego (np. śmietankowego)
  •  50g masła 
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 150ml oleju roślinnego
  • 200g brązowego cukru
  • 400 gram dyni startej na dużych oczkach
  • 2  brzoskwinie z puszki ( można pominąć) 
  • 50g wiórek kokosowych
  • 60g migdałów
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając.  Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki.
Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy cynamon, sód, sól i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Nieco przestudzone ciasto przekrajamy na dwie równe części. Jedna smarujemy polewą, układamy na niej drugą i również smarujemy polewą. Gotowe :)




4 komentarze:

  1. Musi byc pyszne, tez robilam ciasta z dynia i zawsze mialy swietny smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Ja sobie dynię wreszcie dzisiaj kupiłam, i przystąpiłam do działania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mam połowę dyni do zużycia. ..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  4. W domu często robię ciasto z dyni. Wszystkim domownikom zawsze smakuje :). Ostatnio robiłam je w trochę innym wydaniu wg. przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/. Do ciasta dodaję żurawiny oraz białej czekolady, dzięki czemu ciasto jest jeszcze słodsze i smaczniejsze. Polecam wypróbować takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly