piątek, 29 listopada 2013

Kurczak pieczony w pomarańczach


Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych  :)


Składniki:
  • 3 nogi od kurczaka 
  • 2 pomarańcze 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek.




Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia".

1 komentarz:

  1. Tak miś Wasza nazwa spodobała, ze musiałam wejść i te kolizje są świetne!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly