wtorek, 19 listopada 2013

Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15

Kolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw.



Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 marchewki 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2  łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy.





3 komentarze:

  1. Znalazłam podobny przepis w zeszycie mojej prababci. Jest tylko małaróżnica marchewka jest tarta. Taka marchewka musiała być bardzo popularna skoro Julia Child umieściła ja w sojej książce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna marchewka w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby prosty przepis, a ile daje szczęścia :). Bez marchewki ani rusz! ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly