środa, 20 listopada 2013

Tortilla po grecku

 Dzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca!


Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 placki do tortilli
  • 500g piersi z kurczaka
  • Opakowanie fety 
  • Zielony ogórek 
  • Pomidor
  • Jogurt grecki
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, chili
Mięso myjemy oraz kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami np. oregano, tymiankiem i odrobiną chili. Rozgrzewamy patelnię, dajemy kapkę tłuszczu i obsmażamy mięso. W między czasie przygotowujemy sos tzatziki. Połowę ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i mieszamy. Zostawiamy by się „przegryzło”. Pozostały ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę. Fetę kruszyny na drobne kawałki. Przygotowujemy całość: Placek podgrzewamy na patelni lub w mikrofali. Smarujemy sosem. Na środek sypiemy mięsko, fetę, ogórek, pomidor i kapkę sosu. Zawijamy placek z folie aluminiową i zajadamy na ciepło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly