Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej.
Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub
buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie
zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :)
Ilość porcji: 6 osób
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków z poprzedniego dnia)
- 250g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Sól
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub
ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części. Jedną
z nich odsuwamy i zastępujemy mąką ziemniaczaną (pozwala nam to dodać
odpowiednią ilość mąki bez użycia wagi). Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli.
Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy kluski: najpierw robimy
spłaszczoną kulke, a następnie małym palcem odciskamy dziurkę. Układamy na blacie
lub desce oprószonej mąką. Gotujemy wodę i wrzucamy po kilka do wrzątku.
Gotujemy kilka minut (około 2-3) od wypłynięcia. Wyciągamy jedną, sprawdzamy
czy jest miękka. Wyciągamy pozostałe i wrzucamy kolejną porcje. Podajemy z mięsnym sosem . Smacznego :)
Dziś robiłam:)
OdpowiedzUsuńJa robię identycznie tylko nie dodaje jajka. Wychodzą wyśmienite :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJadłyśmy raz w życiu i bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńklusek nie lubię;p
OdpowiedzUsuń