Strony

wtorek, 26 listopada 2013

Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym

Zdecydowanie nie jestem fanką kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc. Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne!



Ilość porcji: 16 pierogów
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego 
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 150g fety 
  • 120g suszonych pomidorów w oleju 
  • Jajko
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sól, pieprz
Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika wraz z ulubionym sosem.






2 komentarze:

  1. Ja też nie robię ciasta francuskiego sama. Uważam to za trochę niepotrzebną stratę czasu. Choć ci co je wykonują osobiście zapewniają że wyraźnie wyczuwalna jest różnica smaku, ja tego nie czuję. Może to wina moich kubków smakowych, a może jakości kupowanego przeze mnie ciasta? Koniec końców bardzo mi pasują Twoje pierogi z francuza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się prezentują te pierożki :) Pomysłowo i smacnzie, w dodatku szybko!
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń