Zdecydowanie nie jestem fanką
kupowania gotowych wyrobów jedzeniowych typu pierogi, naleśniki, lasagne etc.
Zawsze unikam takich produktów, bo tak naprawdę nie wiadomo co się w nich
znajduje i jak było przetwarzane. Jednak niekiedy mamy ochotę na jakieś konkretne
danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których
wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam
po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić
ciasto pierogowe (i nie tylko ;))
Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj
zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega
pyszne!
Ilość porcji: 16 pierogów
Czas przygotowania: 30 minut
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 250g szpinaku mrożonego
- 150g fety
- 120g suszonych pomidorów w oleju
- Jajko
- Cebula
- Czosnek
- Sól, pieprz
Na patelni podsmażamy cebule
pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez
praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę,
a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić
według gustu solą i pieprzem, choć z
solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy
jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na
każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi
widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy
ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów
przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu po wyjęciu z
piekarnika wraz z ulubionym sosem.
Ja też nie robię ciasta francuskiego sama. Uważam to za trochę niepotrzebną stratę czasu. Choć ci co je wykonują osobiście zapewniają że wyraźnie wyczuwalna jest różnica smaku, ja tego nie czuję. Może to wina moich kubków smakowych, a może jakości kupowanego przeze mnie ciasta? Koniec końców bardzo mi pasują Twoje pierogi z francuza.
OdpowiedzUsuńAleż się prezentują te pierożki :) Pomysłowo i smacnzie, w dodatku szybko!
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl