niedziela, 21 kwietnia 2013

Puree ziemniaczane

Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis!


Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki mleka 
  • Łyżka masła  
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly