wtorek, 19 marca 2013

Masło ziołowe

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować masło ziołowe. Idealnie nadaje się do kanapek, czy tostów. Nadaje im specyficzny, unikatowy bardzo ciekawy smak. Jest przepyszne i jak tylko kończy nam się jedna kostke od razu robimy następną. Wygląda przy tym niezwykle efektownie i oprócz zmysłu smaku, cieszy także oczy :)



Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia
Ilość porcji: cała kostka

Składniki:
  • Kostka masła 
  • Pół pęczku szczypiorku ( ja wymieszałam „prawdziwy” szczypiorek z kupnym)
  • Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; )
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka cytryny
  • Sól
Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( lub dla leniwych przeciśnięty przez praskę) Do tego dolewamy cytrynę.  Całość solimy (najlepiej solą ziołową) i ucieramy do momentu wymieszania wszystkich składników. Następnie formujemy wybrany kształt. Może to być kostka, rolada lub małe kulki, które rozłożymy przy talerzach podczas śniadania Wielkanocnego.




1 komentarz:

  1. To akurat często robię w domu. Kiedyś dawno temu kupowałam, ale ceny są z kosmosu i teraz robię sama. szybkie, łatwe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly