sobota, 9 marca 2013

Sałatka krabowa

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na bardzo fajną, lekką sałatkę z paluszkami krabowymi. Sałatkę poleciła nam znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc.



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: około 6

Składniki:
  •   ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego)
  •  opakowanie paluszków krabowych
  • pół puszki kukurydzy
  •  4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 duży ogórek zielony 
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • biały pieprz

Paluszki krabowe rozmrażamy, następnie zalewamy gorącą wodą. Po chwili wodę odlewamy, a paluszki solimy. Następnie kroimy je w kostkę. Makaron sojowy zalewamy gorącą woda. Czekamy chwile aż napęcznieje, a następnie wyciągamy makaron i kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając musztardą, majonezem i białym pieprzem. W zależności od makaronu niekiedy należy dodać więcej majonezu niż jest w przepisie. Po doprawieniu pieprzem warto odczekać nieco przed podaniem, gdyż pieprz dopiero po pewnej chwili przenika całą sałatkę.







 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly