środa, 6 marca 2013

Zupa krem z zielonego groszku

Następne danie jakie chciałybyśmy zaprezentować to wyśmienita zupa krem z zielonego groszku. Bardzo smaczna, sycząca i szybka w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis!



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
  • Puszka zielonego groszku 
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa)
Najpierw obieramy cebulę, kroimy w kostkę i i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Do zarumienionej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie przekładamy cebulę do garnka, dodajemy bulion i zielony groszek, chwilę podgrzewamy. Całość blenderujemy. W zależności od jakości blendera powstanie nam gładki krem lub krem z kawałkami groszku. Jeśli kawałki bardzo nam przeszkadzają można zupę przetrzeć przez sito lub podać w niezmienionej formie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Nakładamy krem na talerz i poddajemy, gotowe!










2 komentarze:

  1. Wczoraj postanowiłam wypróbować przepis na ów zupę - krem z zielonego groszku :)
    Przyznam, że był to mój debiut jeśli chodzi o tą potrawę ale wyszła naprawdę pyszna :)

    Gorąco polecam,
    HD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowalo :) Zapraszamy do próbowania innych przepisów! :)

      Usuń

Printfriendly