czwartek, 7 marca 2013

Zapiekane bułki z farszem


Dzisiaj chciałyśmy  zaprezentować Wam przepis na wyśmienite bułki zapiekane z farszem. Jest to przepis niezwykle prosty, choć nieco czasochłonny. Jednak na jego przygotowanie naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Bułki są idealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania.




Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych)
  • 4 jajka 
  • 3 parówki 
  • Cebula
  • 2 pomidory
  • 200g żółtego sera (może być gouda) 
  • Pęczek szczypiorku
  • Masło
Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przecinamy je na pół i drążymy w środku. Idealne są bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki: jajkiem, pomidorem i parówką z cebulą. Ser trzemy na tarce i posypujemy z wierzchu bułki. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 200 stopni C na 10-15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Bułki wyjmujemy z piekarnika, gdy będą ładnie rumiane, posypujemy szczypiorkiem i możemy zajadać.





















2 komentarze:

  1. To był wczorajszy hit Naszej kolacji :)
    Choć nie ukrywam, że sporo roboty przy tym daniu to naprawdę było warto poświęcić ciut więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszymy, że smakowały! No niestety jedynym minusem tego dania jest pracochłonność, ale zawsze można zagonić kogoś do pomocy :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly