wtorek, 16 lipca 2013

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Hura!! Sezon na fasolkę szparagową wreszcie rozpoczęty. Pierwsze danie z udziałem tego wspaniałego warzywa to fasolka gotowana na parze, delikatnie polana bułką tartą. Smakuje idealnie jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego obiadu.




Czas przygotowania: 35 minut
Ilośc porcji:4

Składniki:
  • 600g fasolki szparagowej żółtej
  • 40g masła
  • bułka tarta

Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i obcinamy końcówki. Następnie umieszczamy w misce od parowara i ustawiamy maszynę na 30 minut.  Kiedy zostaje na parowarze 5 minut do końca gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy na to bułkę tartą, tyle by masło ją "wchłoneło". Chwilę podsmażamy mieszając, by bułka się nie przypaliła. Fasolkę wykładamy na talerz i polewamy bułką tartą. Zajadamy póki ciepłe!







1 komentarz:

Printfriendly