poniedziałek, 22 lipca 2013

Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny

Ostatnio miałyśmy ogromną ochotę na roladę z indyka, ale nie z tradycyjnym nadzieniem.. Miałyśmy ochotę na coś "innego". Pobuszowałyśmy trochę w necie i trafiłyśmy na stronę Kwestii Smaku, gdzie był fantastyczny przepis na roladę w szynce parmeńskiej. Bez zwłoki postanowiłyśmy go wypróbować. Rezulatat był znakomity, a dzisiaj prezentujemy Wam efekty naszego kucharzenia :)




Ilośc porcji: 5

Składniki:
Rolada:
  • pierś z indyka o wadze ok. 800g
  • oliwa
  • pół szklanki bulionu 
  • szklanka soku pomarańczowego
  • łyżka miodu
  • 100 g  szynki parmeńskiej 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Nadzienie:
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki płatków migdałów
  • 1 bardzo małe jajko


Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy.
Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej prostokąta. Pamiętamy by nie rozbijać zbyt cienko, gdyż przy zwijaniu rolady mięso będzie się "drzeć". Indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron oraz smarujemy oliwą. Następnie na rozłożonym mięsie wzdłuż dłuższego boku, na połowie mięsa układamy nadzienie. Następnie zaczynamy delikatnie zwijać mięso w ciasną roladę zaczynając od boku z nadzieniem. Jeśli nam wygodniej możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie obkładamy mięso szynką parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z pomarańczy, bulionem i miodem. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans. Mięso podajemy np. z ryżem na ciepło polane sosem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly