Dzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia:
pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą.
Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu
piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie
pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani
gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu!
Strony
▼
czwartek, 27 lutego 2014
wtorek, 25 lutego 2014
MINI GNIAZDKA
Dzisiaj propozycja na mini gniazdka. Są niezwykle
smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wprawdzie ich smak jest nieco odmienny od
sklepowych, jednak nie jest to ich minus, a znaczny atut :). Ponadto są idealne
jeśli potrzebujemy jakiegoś fajnego drobnego upominku dla znajomych. Pakujemy
wówczas po kilka/kilkanaście sztuk (w zależności jak silną wolę macie by takie
pyszności oddawać:) w przeźroczystą folię, zawiązujemy rafią i prezent gotowy!:)
niedziela, 23 lutego 2014
CHRUŚCIKI
Za kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :).
piątek, 14 lutego 2014
Chciałabym poinformować wszystkich
stałych i okazjonalnych czytelników bloga, że jestem w 40 tygodniu ciąży (ostatnim
dla niewtajemniczonych:))). Rozwiązanie może nadejść w każdej chwili (i
szczerze liczę, że będzie to bliżej niż dalej). W związku z tym, jak mój drugi
potomek przyjdzie na świat na jakiś czas (mam nadzieje) dość krótki z bloga
znikną nowe posty lub będą się pojawiać znacznie rzadziej. Po tym jak już się nacieszymy sobą i
okiełznamy zmiany w naszym życiu wrócimy do regularnego prowadzenia bloga :)
Jadwiga
czwartek, 13 lutego 2014
Lekki omlet z parówką i żółtym serem
Jajka są jednym z najzdrowszych
pokarmów jakie może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów.
Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko
zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na
cały dzień, dlatego też jedzmy jajka!
środa, 12 lutego 2014
Pulpeciki z pędami bambusa
Dzisiejsza propozycja to
pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki,
ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć
szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze
względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można
doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu.
wtorek, 11 lutego 2014
Torcik lekko kokosowy
Dzisiaj propozycja na pyszny, lekki torcik o posmaku kokosowym. Jest on
wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt
przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco
walentynkowo :)
sobota, 8 lutego 2014
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Dzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”.
Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie
zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie
powinno nikomu sprawić trudności.
piątek, 7 lutego 2014
Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera
Filet z kurczaka jest rodzajem
mięsa, które niezwykle często gości na naszym stole. Jest to chude, zdrowe
i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się
szybko przejeść, dlatego staramy się wprowadzać do jej przyrządzania rozmaite
modyfikacje. Dzisiaj na słodko z ananasem pod pierzynką z żółtego sera.
Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo.
Koniecznie polecamy wypróbować!
wtorek, 4 lutego 2014
Zupa kalafiorowa
W chłodne zimowe
wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza
propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca
poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy!
poniedziałek, 3 lutego 2014
Pasta jajeczna z awokado
Zachwycone jajecznicą z awokado postanowiłyśmy ponownie
wykorzystać ten owoc z połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę
jajeczną. Efekt przeszedł nasze
oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach.
Pychota!