Strony

poniedziałek, 31 marca 2014

Jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą

Dzisiejsza propozycja to przepyszne jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą.  Idealna propozycja dla osób uczulonych na jajka kurze, gdyż jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść. Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej ilości cierpliwości by je wydrążyć i ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty.

czwartek, 27 marca 2014

Roladki z kurczaka

Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z  warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów.

środa, 26 marca 2014

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :)

poniedziałek, 24 marca 2014

Jajka faszerowane majonezem ze szczypiorkiem

Uwielbiam jajka i mogłabym je jeść w każdej ilości i rozmaitej formie.  A form tych jest mnogość i ciągle mi przychodzą do głowy nowe! Dzisiaj jedna z najprostszych, choć nie oznacza to wcale że mało smacznych!

niedziela, 23 marca 2014

Porady: Gotowanie jajek :)

Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami kilkoma praktycznymi radami dotyczącymi jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )

piątek, 21 marca 2014

Pieczone banany z lodami

Jednym z moich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :)

środa, 19 marca 2014

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.

wtorek, 18 marca 2014

Spaghetti z warzywnym sosem

Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :)

czwartek, 13 marca 2014

Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak.

wtorek, 11 marca 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Jesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!!

sobota, 8 marca 2014

Jogurt z owocami

Od pewnego czasu bardzo uważanie zwracam uwagę na to co jem. Komponując śniadanie staram się, by zawierało ono świeże produkty dobrej jakości oraz określoną ilość białka. W ten sposób powstał pomysł, by na śniadanie zajadać jogurt naturalny z owocami. Wiadomo, że w owocowych jogurtach prawdziwych owoców jest niewiele, ale za to pełna gama różnego rodzaju barwników, węglowodanów i polepszaczy smaku. Zdecydowanie  zdrowszy jest jogurt naturalny, a jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych, ulubionych owoców, czego chcieć więcej ? :)

czwartek, 6 marca 2014

Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a

Ostatnio skacząc po kanałach w telewizorze natrafiłam na  jeden z moich ulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a.  W odcinku tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej.

wtorek, 4 marca 2014

Zapiekanka

 Każdy rodowity poznaniak wie, że najlepsze zapiekanki można dostać w zielonej budce na teatralce. Co ja gadam.. właściwie każdy kto w naszym mieście mieszka choć kilka tygodni to wie. Zwłaszcza studenci szybko przyswajają tą informacje, gdyż nie zawsze można zjeść tanio i smacznie. Wiele lat żywiłam się tam regularnie, zwłaszcza w czasie liceum i studiów. Ostatnio naszła mnie ochota właśnie na taką zapiekankę z teatralki. Jednak póki co nie mogę tam jechać, więc postanowiłam odtworzyć ich smak w domu. I mimo, że klimatu ruchliwej ulicy w moim ukochanym mieście w domu nie odtworzę, to smak na pewno udał mi się idealnie i będę do niego regularni wracać.

sobota, 1 marca 2014

Domowy Hamburger z otrębami

Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np. łopatki, który zmielą nam w sklepie lub sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony na ruszcie hamburger. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach ze względu na wygodę, jak i nie powiem cenę, kupujemy gotowe mięso mielone. Sieci sklepów często kusza nas różnymi promocjami cenowy na tego typu produkty i niejednokrotnie jej ulegam. Cena jest wówczas dużo mniejsza niż np. łopatki, a wiadomo jak cena niższa to różnie z jakością tego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od jakości, w mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : )