Dzisiejsza propozycja to
przepyszne jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą. Idealna propozycja dla osób uczulonych na
jajka kurze, gdyż jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść. Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm
mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej
ilości cierpliwości by je wydrążyć i ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic
trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty.
poniedziałek, 31 marca 2014
czwartek, 27 marca 2014
Roladki z kurczaka
Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast
smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo
i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy
zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka
wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na
kilka kęsów.
środa, 26 marca 2014
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to przepyszny
deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy
się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by moim dzieciom też się tak
kojarzył, dlatego bardzo często gości na naszym stole. Ponadto starszy syn
uwielbia mi pomagać przy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi
więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie
spędzonego czasu, które niezwykle cenie :)
poniedziałek, 24 marca 2014
Jajka faszerowane majonezem ze szczypiorkiem
Uwielbiam jajka i mogłabym je jeść w każdej ilości i
rozmaitej formie. A form tych jest mnogość
i ciągle mi przychodzą do głowy nowe! Dzisiaj jedna z najprostszych, choć nie
oznacza to wcale że mało smacznych!
niedziela, 23 marca 2014
Porady: Gotowanie jajek :)
Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami kilkoma
praktycznymi radami dotyczącymi jajek. Wielkanoc już za jakiś czas więc taka
wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone
sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : )
piątek, 21 marca 2014
Pieczone banany z lodami
Jednym z moich ulubionych deserów
są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku.
Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :)
środa, 19 marca 2014
Krokiety naleśnikowe z pieczarkami
Krokiety naleśnikowe z
pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co
z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne!
Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.
wtorek, 18 marca 2014
Spaghetti z warzywnym sosem
Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do
spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub
ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować
swój ulubiony zestaw :)
czwartek, 13 marca 2014
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola
Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem
odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych
przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy
niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi
orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak.
wtorek, 11 marca 2014
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem
Jesteśmy wielkimi fankami
makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti
gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym
farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod
beszamelem.Pychota!!
sobota, 8 marca 2014
Jogurt z owocami
Od pewnego czasu bardzo uważanie zwracam uwagę na to co jem. Komponując śniadanie staram się, by
zawierało ono świeże produkty dobrej jakości oraz określoną ilość białka. W ten
sposób powstał pomysł, by na śniadanie zajadać jogurt naturalny z owocami.
Wiadomo, że w owocowych jogurtach prawdziwych owoców jest niewiele, ale za to
pełna gama różnego rodzaju barwników, węglowodanów i polepszaczy smaku.
Zdecydowanie zdrowszy jest jogurt
naturalny, a jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych, ulubionych owoców, czego
chcieć więcej ? :)
czwartek, 6 marca 2014
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a
Ostatnio skacząc po kanałach w telewizorze natrafiłam na jeden z moich ulubionych
programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola
kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a. W odcinku
tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się
dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore
trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako
niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana
programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona
Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło
przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą
fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej.
wtorek, 4 marca 2014
Zapiekanka
Każdy rodowity poznaniak wie, że
najlepsze zapiekanki można dostać w zielonej budce na teatralce. Co ja gadam..
właściwie każdy kto w naszym mieście mieszka choć kilka tygodni to wie.
Zwłaszcza studenci szybko przyswajają tą informacje, gdyż nie zawsze można zjeść
tanio i smacznie. Wiele lat żywiłam się tam regularnie, zwłaszcza w czasie
liceum i studiów. Ostatnio naszła mnie ochota właśnie na taką zapiekankę z
teatralki. Jednak póki co nie mogę tam jechać, więc postanowiłam odtworzyć ich
smak w domu. I mimo, że klimatu ruchliwej ulicy w moim ukochanym mieście w domu
nie odtworzę, to smak na pewno udał mi się idealnie i będę do niego regularni
wracać.
sobota, 1 marca 2014
Domowy Hamburger z otrębami
Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych
dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I
faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków.
Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np. łopatki, który zmielą nam w sklepie lub
sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony
na ruszcie hamburger. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach ze względu na wygodę,
jak i nie powiem cenę, kupujemy gotowe mięso mielone. Sieci sklepów często
kusza nas różnymi promocjami cenowy na tego typu produkty i niejednokrotnie jej
ulegam. Cena jest wówczas dużo mniejsza niż np. łopatki, a wiadomo jak cena
niższa to różnie z jakością tego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od
jakości, w mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować
jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do
smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie
go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego
mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;)
Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo
zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo
błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : )
Subskrybuj:
Posty (Atom)