Kiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na
chlebie wykrzyknełam: „Jaki genialny kolor!”. Po chwili dopiero pomyślałam o bardziej
przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak: zapach, konsystencja,
czy najważniejsze, smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta
okazała się niezwykle delikatna, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:)
Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ.
Strony
▼
piątek, 30 stycznia 2015
środa, 28 stycznia 2015
Mini pączki z serka homogenizowanego
Długo szukałyśmy prostego przepisu na pyszne, lekkie mini
pączki dla dzieci. W końcu udało nam się go odnaleźć i przetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki,
którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku
to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi
poradzi. Gwarantujemy :)
poniedziałek, 26 stycznia 2015
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną
Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym
razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników
zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze, a tradycyjną bułkę
zastąpiłyśmy kaszą jaglaną (jeśli chcecie dowiedzieć się o niej czegoś więcej koniecznie zajrzyjcie tutaj). Dodałyśmy też znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj.
W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie
lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką. Swobodnie mogą go jeść również osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy!
czwartek, 22 stycznia 2015
Tartaletki ze szpinakiem
Uwielbiam tarte szupinkową, naprawdę! Mimo, ze w swoim
czasie szpinak kojarzył mi się tylko z zieloną breją serwowaną w przedszkolu to
obecnie mogę się nim zajadać w dowolnych ilościach. Tarta ze szpinakiem jest
kwintesencją tego smaku. Cały czas kombinowałam, jakby tą „kwintesencje” zrobić
w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało,
oto efekt :)
wtorek, 20 stycznia 2015
Szarlotka sypana
Przepis ten przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od
koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w
smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity
jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest
ona miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach o aromacie jabłek i cynamonu..
pełnia szczęścia po prostu.
Dopiero po jakimś czasie zorientowałyśmy się, ze przepis ten
pochodzi ze strony Moje Wypieki, tym niemniej jest tak cudowny, że mimo wszystko
postanowiłyśmy go zamieścić na blogu. I oto on :)
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Dietetyczna pasta z jajek i awokado (idealna również dla dzieci!)
Jako matka dwóch dorastających chłopców, wiem jak ważna jest
zdrowa i zbilansowana dieta. Ze wszystkich sił próbuje im ją zapewnić, co (jak większość
z Was wie) nawet we własnej diecie nie jest proste. Staram się podawać im
urozmaicone produkty oraz zapewnić no min. 3
porcje owoców i warzyw dziennie (5 to ideał do którego ciągle dążę).
Ostatnio zastanawiałam się jak przemycić im awokado. Tradycyjna pasta, która robię odpadała ze
względu na obecność majonezu. Postanowiłam zatem ominąć ten składnik, a całość
zblenderować. Powstał pyszny, delikatny krem, który zajadał zarówno 5 latek,
jak i niespełna roczny Jerzol. Polecam każdemu :)
piątek, 16 stycznia 2015
Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler
Jest to najprostszy przepis na kurczaka jaki znamy. Nie oznacza
to wcale, ze kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą
skórkę, jest intensywnie soczysty w środku o niebanalnym smaku. Danie idealne
dla osób zapracowanych ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje więcej, niż
dosłownie 5 minut. Resztę robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy!
poniedziałek, 12 stycznia 2015
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w
dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka
sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny
farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie
z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota!
piątek, 9 stycznia 2015
Zupa pomidorowa
W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie
napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na
wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie
jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do
wykonania, a przy tym jaka pyszna!
wtorek, 6 stycznia 2015
Kopytka z suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem
Kopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi
pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i
unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie.
Naprawdę warto wypróbować to danie :)