czwartek, 30 maja 2013

Cytrynowe hamburgery

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować bardzo nietypowe hamburgery. Kotlety szykujemy mieszając mięso wraz z tymiankiem, twarożkiem i... startą skórką z cytryny. Składniki te nadają bardzo ciekawy, unikatowy, a zarazem intensywny smak. Idealne dla kobiet dbających o linie, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Dodatki dobieramy sobie wedle upodobań, aż stworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje nam tylko zajadanie ze smakiem ;)



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Przygotowanie mięsa:
  • 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka) 
  • Łyżeczka musztardy
  • Skóra z ¾ cytryny
  • 2 łyżki twarożku ziarnistego
  • Świeże listki tymianku
  • Sól, pieprz
Hamburgery:
  • 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki)
  • 2 pomidory
  • Ogórek konserwowy
  • Sałata
  • Żółty ser 
  • (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :))
  • Ketchup, Majonez (według upodobań)
Mięso przekładamy do miski oraz dodajemy do niego odsączony twarożek, musztardę i posiekany tymianek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Następnie skórkę cytryny ścieramy na małych lub średnich oczkach, dorzucamy do mięsa. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy. Na patelnie nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ten wytopiony z kotletów całkowicie wystarczy. Po chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet, plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny inny dodatek. Z wierzchu dajemy kapkę majonezu i zamykamy bułki. Zajadamy póki mięsko jest ciepłe.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly