wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem z pieczarek

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem.




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 60g masła
  • 0.5 litra bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco masła i smażymy cebulę na złoty kolor. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w paski. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy bulion oraz śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy pieczarki z cebulką do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni robimy zasmażkę: rozpuszczamy pozostałe masło, na to wrzucamy mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką, aż całość się ropuści. Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą paluchy z ciasta francuskiego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly