czwartek, 23 maja 2013

Pyry z gzikiem

Danie, które nieodzownie wiąże się z wiosną, a przy okazji z Poznaniem? Do jego przygotowania potrzebne będą młode ziemniaczki, twarożek i świeży pachnący szczypiorek?  Wiecie już co będziemy gotować? Oczywiście pyry z gzikiem! Ciepłe pachnące ziemniaczki z fantastycznym, nieco ostrawym w smaku twarożkiem z przyprawami. Niebo na języku.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 6 młodych ziemniaków
  • Twarożek chudy 250 gram
  • Pęczek szczypiorku
  • Śmietana 12%
  • Sól, pieprz
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy gzik. Do miseczki wkładamy twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz  posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy i mamy pod ręką możemy dodać np. rzodkiewkę lub nieco czosnku. Wszystko razem mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z wody, nacinamy  w poprzek. Na to nakładamy gzik i podajemy na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly