niedziela, 12 maja 2013

Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka

Większośc z Was sezon grillowy już pewnie dawno rozpoczęła. My miałyśmy okazję dopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami.  Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku!



Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa)
Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków
Składniki:
  • 500 g mięsa z kurczaka 
  • Pół puszki brzoskwiń
  • Jogurt naturalny około 150ml
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Przyprawa złocista do kurczaka
Mięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy jogurt naturalny, sok z cytryny  i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy na kawałki nieco większe niż kurczaka. Nakłuwamy na patyczki na przemian brzoskwinie i kurczaka. Gotowe szaszłyki wkładamy w koszyk do grillowania i kładziemy na przygotowany wcześniej grill. Grillujemy dość krótko często przewracając.






Przepis został przez nas zaczerpnięty jakiś czas temu z portalu przepisy.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly